Vendég Vendég
| Tárgy: Perselus Piton Hétf. 26 Aug. 2013, 22:00 | |
|
Perselus Tobias Piton || Piton || 36 || Alan Rickman
Teljes név: Perselus Tobias Piton Születési idő: 1960. január 6. Születési hely: Egyesült Királyság, Cokeworth, Fonó sor Élőhely: Egyesült Királyság, Cokeworth, Fonó sor Pálca: 13 hüvelyk, ébenfa, sárkányszívizomhúr Foglalkozás: Sötét Varázslatok Kivédése tanár, a Mardekár-ház feje
Ilyen vagyok....
Olybá hiszem, hogy igen kevés embernek van köze a jellememhez, illetve a kilétemhez, és azon elenyésző személyek csoportjának is lehetne annyi sütnivalója abban a mértéktelenül üres fejében, hogy nem tőlem kérdezi meg, hanem esetleg maga próbál meg felelni az ostoba kérdésre. De mivel nem szeretném (megjegyzem; odaadó, teljes szívből ignorálok immáron majdnem minden élő véleményét), ha azt tartanák rólam, hogy a gyengébb értelmi szinten lévőkkel igazságtalan vagyok, most ez egyszer magam felelem meg ezt az idétlen tudakozódást.
Mint mindenki láthatja; fekete, a zsírosodásra igen gyakran hajlamos hajam van, mely a vállamig ér, s középen lett szétválasztva. Szemeim feketék, és egyesek valamilyen számomra is érthetetlen okból, ahhoz a bokrok közül elszabadult, óriásivadék Rubeus Hagridéhoz hasonlítják, bár ahogyan ők fogalmaznak; „Nincsen benne egy csöppnyi derű sem.” Persze meg nem mernék kísérelni ezt a szemembe is mondani… csak hát ők nem tudják; a legilimencia ereje képes leküzdeni az emberi vélemény elhallgatása okozta kellemetlen akadályokat, s én igen tehetségesen művelem ezt a tevékenységet tapasztalt legilimentorként. Továbbá a kinézetemet illetően; testalkatom magas, vékonyabb. Soha nem voltam túlontúl erős fizikumú ember, melyet nem is szégyellek kimondani. Az én erősségem nem az izmaimban, hanem a tudatomban rejlik úgy, ahogyan az minden varázslónak nevezett balfácán koponyának csúfolt nyakán ülő sütőtökfejében is lennie kéne. Mindig fekete talárban vagyok a hétköznapokban, az iskolában, a hétvégéken, és abban leszek a temetésemen is. Keresve sem találnék alkalmasabb ruhadarabot, mely így mutatná; nem vagyok az a… „mosolygós típus”. Felfordul a gyomrom a világos, túlcicomázott göncöket látva, amiket ma magukra vesznek a „diákok” (hogy szebb névvel ne illessem őket… kivétel a mardekáros részük, akik természetesen tudják, hogy hol a helyük, hiszen erről én magam gondoskodom). A külsőmről érje be mindenki ennyivel.
Sok diák gondolja jelenlétemben - és mondja előszeretettel a hátam mögött, mikor úgy érzi, hogy pimasz megjegyzéseik nem juthatnak el a fülemig-, hogy goromba, gonosz, és minden emberi érzelemre tekintet nélküli vagyok. Azt rebesgetik; kivételezek a saját diákjaimmal, és a többi házat igyekszem minél jobban lerontani… kegyetlen mivoltomból adódóan. Valahol igazuk is van… de higgyenek azt, amit csak akarnak ezek a regulázásra szoruló, elkényeztetett, faragatlan viselkedésű semmirekellők. Úgy érzem; én nem kivételezek senkivel… megfelelő okok nélkül persze. Hiszem, hogy vannak jó, és vannak ugyanúgy rossz tanulók is, s előbbieket dicsérettel, utóbbiakhoz szidalmakkal kell jutalmazni. Arról pedig nem tehetek, hogy a Mardekár tanulói alkalmasabbak a mágia tanulására, mint a többi házé. Ugyanakkor ki kell jelentenem, hogy nem csak a Mardekárba járó diákok tehetségesek, bár messze ők a legjobbak. A Hollóhátba és… a Griffendélbe is akadnak épelméjűek (hiszen Ő is odajárt), habár utóbbiból elég sok akasztani való csótány került ki, teszem azt: Sirius Black és az ő szemtelen James Potter cimborája. Nem túl sokat mosolygok, s visszakívánkozna a reggelim, ha kedveskednem kéne bárkinek is… azok az idők már elmúltak, mint a fiatalság önfeledt percei. Meg aztán ugyan minek kéne mosolyognom? Hogy néhány nevelésért esdeklő esetnek szebb legyen a tökéletes kis napja? Hogy pár James és Harry Potterhez hasonló nagyképű, dicsfény után vágyakozó gyöngének még jobban felmagasztaljam a nevét? Eleget teszik azt mások… az én feladatom sokkal inkább az, hogy helyrebillentsem azt a mérleget. Meg aztán nem tagadom, élvezem, hogy annak a… bajkeverőnek a fiát regulázhatom, amit az apával senki sem tett meg. Sokat vagyok egyedül… gondolataimban elmerülve. Ez a szokásom már gyerekkorom óta meg van. Pontosabban az után kezdett lényegesebb formákat ölteni e tevékenységem, hogy az a szószátyár Potter megrontotta Őt. Nem igazán szeretek emberek között „mulatni” vagy „kikapcsolódni”. Nekem éppen elég szórakozás az, hogy egymagamban leülhetek a saját gondolataimmal teljesen zavartalanul, ha csak pár percre is… mert ugye mindig történik valami, ami nem hagyja nyugton az embert, legyen az egy futkározó kölyök vagy egy nagyképű bitóra való, kiket előszeretettel büntetek meg pontlevonással, vagy terjedelmes házi feladatok formájában. Azért be kell vallanom, hogy nem mindig voltam olyan amilyen most. Persze erről senki sem tud Dumbledore kivételével. Van Valaki… volt Valaki, akihez még most is húz a szívem, és az Ő kedvéért képes vagyok még arra az idegesítő kis Potter porontyra is vigyázni, ha rendszerint a bajt keresi… no meg mások figyelmét. És én mégis védem, de hiszen (ha ezt gondosan igyekszem is leplezni, eddig osztatlan sikerrel)… a szeme az anyjáé. Habár ez nem csak… szívesség Őneki, az Ő emlékének, hanem… vezeklés is… hiszen én voltam az, aki elárulta a Nagyúrnak a jóslatot, én voltam az, aki igazából megölte Lily Evans-t, s ennek a gondolata még ma is iszonyatosan fáj. Viszont erről senki… az ég alatta világon senki sem tudhat. Hiszen ennek a tudásnak birtokában kiderülne az egyetlenegy gyenge pontom is. Kiválóan értek a főzetekhez, az átkokhoz, végül is már elsőbe is úgy mentem, hogy több rontást ismertem, mint némely hetedikes, és nem azért dolgozom tanárként a Roxfortban, mert olyan szerencsétlen vagyok, mint az a kétbalkezes Longbottom… de ezt felhánytorgatva erősen kétségbe esnék. Úgy ahogy azt tettem azon az ominózus napon… mikor… megsértettem azt az egy embert, akit a világon a legjobban szerettem… sárvérűnek neveztem… Őt. De ez már a múlté… úgy ahogy az akkori Perselus Piton is halott. Mestere vagyok a megtévesztésnek, az érzelmeim elrejtésének és a szavak forgatásának úgy, mint véleményem szerint számos kitűnő mardekáros elme is. Éveken át csaptam be a Sötét Nagyurat, éveken át hitettem el vele, hogy az ő oldalán állok. Azonban egy percig sem tettem ezt… legalábbis az után, hogy megtette minden idők leggonoszabb tettét… pedig én könyörögtem neki, hogy kímélje meg az életét… Könyörögtem neki! De ő megtette… s ezért pusztulnia kellett.
Az én történetem....
A Sötét Varázslatok Kivédése tanterem kongott az ürességtől. Megnyugtató, kellemes volt ez a kísérteties csönd. Egyetlenegy idegesítő hang sem zavarta a fülemet, ahogy végighúztam kezemet az egyik megviselt, régi pad felületén. A bútordarabba számtalan unatkozó diák belevéste már a nevét. Jack, Tom, Lee, Emily, Hanna, Edward - fürkészem ki sorban a véseteket az idő vasfoga által mélyen barázdált fa anyagából. Nem is tudom, hogy minek olvasom ezt… lehetne hangyányit értelmesebb időtöltésem is néhány destruktív diák rongálási kényszerérzéséről tanúskodó jelek vizsgálatánál… esetleg felkészülhetnék a következő órámra. Mivel elég alapos ismereteim vannak a patrónus bűbájról, el is vetem az ötletet, és inkább a padnak hátat fordítva megindulok a terem végéből nyíló kisebb tanári szobába, mikor megakad a szemem egy másik padra vésett szövegen. - Lily… - olvasom a feliratot hangosan, olyan hangon, mit igen sok diák elkerekedett szemekkel figyelne. Nem félek, hogy bárki is itt lenne a közelemben, mivel elvégeztem egy személykimutató varázslatot, de azért nem beszélek túlságosan fennhangon. Már ha beszédnek lehet nevezni azt, hogy kimondtam egy nevet… vagyis inkább a Nevet.
Még most is pontosan emlékszem, hogyan ismerkedtem meg vele… habár hogy is feledhetném el valaha is azt a boldog pillanatot… életem talán egyetlen derűs momentumát. Még csak nem is jártunk a Roxfortba, mikor megtörtént a dolog. Apám, Tobias Piton mugliszületésű férfi volt, míg édesanyám, Eileen Prince tehetséges boszorkány. Így aztán én félvér lettem… innen gyermekkori nevem is: Félvér Herceg. Apám egyszerűen gyűlölte a mágiát, és ezt előszeretettel hangoztatta is… Agresszív, erős férfiként emlékszek vissza rá, aki rendre bántalmazta anyámat és jómagamat is. Anyám persze könnyen tehetett volna ellene… de túlságosan szerette Tobiast, így csak tűrte, amit az a szörnyeteg művel. Azonban én nem voltam ilyen toleráns a viselkedését illetően. Mivel móresre tanítani tíz éves fejjel nem tudtam, egy idő után egyszerűen nem bírtam tovább a veszekedést, az állandó konfliktusokat a családomban, és csak úgy elmentem otthonról délutánokra, akár egy egész napra is. Ilyenkor mindig egy helyre menekültem: a lakóhelyünkhöz közel fekvő játszótérre. Persze nem játszani… az utcánkban lakott egy gyönyörű lány, Lily Evans az ő szokatlan hosszú nyakkal megátkozott mugli nővérével. Ők ketten naponta kijártak a játszótérre, és… szerettem őket… pontosabban őt nézni. Oly sokszor elhatároztam magamban, hogy megszólítom Lily-t, de ahogy tettekre sarkaltam volna az elutasítástól remegő lelkemet, a félelem mindig eltántorított a cselekvéstől. Míg egy nap végre sikerült. Láthatóan ő és Petunia összevesztek, és az idősebb lány hazasietett, Lily pedig egyedül maradt… nem értette, hogy mi történik vele, hiszen családjában senki sem volt varázsló… Lily Evans sárvérűként nyert felvételt a Roxfortba. Ő volt az egyetlenegy sárvérű, akit nem vetettem meg… sőt. Tehát erőt vettem magamon, és végre megszólítottam. Elmondtam neki, hogy boszorkány, és hogy én is ugyanolyan „furcsa” vagyok, mint ő. Így lettünk rövid időn belül barátok… s akkor azt hittem; ez így marad örökre. A nyári szünet végéhez közeledve mindketten megkaptuk az értesítőket Roxfortból, és izgalommal vártuk az első tanítási napokat. Úgy gondoltam, hogy mind a ketten mardekárosok leszünk, de a Teszlek Süveg Lily-t a Griffendélbe osztotta be, ahol James Potter azonnal felfigyelt rá. James Potter… az a pimasz, lusta, semmirekellő disznó, aki az iskola „nagymenőjévé” nőtte ki magát pár év alatt. Állandóan bántotta a kisebbeket, a gyengébbeket. Lily ugyanúgy irtózott tőle, akárcsak én, és mikor Potter engem szemelt ki áldozatául, a védelmemre kelt. Akkor tettem meg életem egyik legnagyobb baklövését. Ideges voltam, Potter fellógatott egy fára, és… dühömben Lilyt mocskos sárvérűnek neveztem. Ezzel az egyetlenegy sértésemmel örökre eltaszítottam magamtól a lányt, pedig olyan sokszor mondtam neki, hogy sajnálom, s hogy nem úgy gondoltam. Tisztában volt vele, hogy mindig is megvetettem a mugli születésűeket, és alsóbbrendű mágusoknak tartottam őket, így arra a következtetésre juthatott, hogy csak azért bántam meg azt a mondatomat, mert tetszett nekem. Pedig ennél jóval többről volt szó… én… szerettem őt. Ezek után szóba se állt velem, és azzal a piszok Potterrel szűrte össze a levet. Vissza akartam szerezni... ha neki egy James Potterhez hasonló kegyetlenkedő ember kell, hát megkaphatja. Erős akartam lenni, hatalmas… részese valaminek, ami lenyűgözheti majd a lányt. Így hát halálfaló lettem, s naiv fejjel azt hittem, ezzel majd visszakaphatom Lilyt. De e helyett ő még jobban meggyűlölt, s félni kezdett tőlem. Undorodott az egykori barátjától… akkor pedig elegem lett örökre a kedveskedésből. Ha valaha volt bennem valamennyi derű, az akkor kiveszett belőlem végleg. Perselus Piton, a visszahúzódzkodó évfolyam első meghalt. Napjaimat továbbra is a Sötét Nagyúr szolgálatában töltöttem, bár már nem olyan szívesen, ahogy az elején. Reménykedtem benne, hogy Lily meggondolja magát, és így nem akartam ott hagyni a sötét oldalt… bár a Nagyúr nem is hagyta volna ezt annyiban. A hűtlenséget mindig is megbüntette… s a büntetés tárgya nem volt kevesebb, mint az illető élete. Éppen ezért hűségesen szolgáltam őt továbbra is. Meg aztán az se elhanyagolható tény, hogy tetszett, mikor az emberek félve bújnak be az alattomos kis lyukaikba, melyeket nagy bátran háznak mertek nevezni, ha meghallják a nevemet. Végre nem az a szánalmas fiú voltam, akivel mindenki tréfálkozhatott… végre voltam valaki. Mikor meghallottam a Jóslatot, azon nyomban tovább adtam a Nagyúrnak a hírt, de amint megtudtam, hogy a teljes Potter családot meg akarja ölni, kétségbe estem. „Kérlek, Nagyuram, könyörülj rajta… ne öld meg őt! Csak őt ne… ne gyilkold meg a fiú anyját. Könyörülj Lily-n!” – könyörögtem neki… de ő hajthatatlan volt. Tudtam, hogyha nem teszek valamit, akkor az egyetlenegy ember, akit valaha is szerettem, halott lesz, és nem más hibájából, mint a sajátomból… a gondolata ennek pedig elviselhetetlen volt. Ezért hát máshoz fordultam segítségért… az egyetlenegy emberhez, aki erősebb volt a Nagyúrnál, az egyetlenegy személyhez, aki megmenthette Lily-t… Albus Dumbledore-hoz. Az igazgató mintha valami befektetést tárgyalt volna, úgy beszélt Lily megmentéséről. Le kellett mondanom a sötét oldalról, és kémkednem kellett a Főnix Rendjének javára. És én örömest meg is tettem… Érte bármit. Azonban Dumbledore nem tudta megtartani a szavát. Nap, mint nap kockáztattam az életemet, elzártam a Sötét Nagyúr elől az elmémet, és minden apró hírt átadtam a Rendnek, de ő nem volt képes elrejteni a Potter családot… valaki elárulta őket. A Sötét Nagyúr pedig nem habozott kihasználni a lehetőséget. A házhoz érve már csak holttesteket találtam. A lépcsőnél James Pottert… és a gyerekszobában ott feküdt… ott feküdt Lily. Soha nem sírtam… soha, de akkor az egyszer összeroskadva bőgtem, mint valami csecsemő… elvesztettem az egyetlenegy embert, aki valaha is jelentett nekem valamit, és erről kivétel nélkül csak én tehetek. Amint magam mögött hagytam a romos házat arcom, s szívem is megkeményedett… nem sírtam többet. Azóta is gyűlölet ébred bennem Féregfark iránt… mikor az a szánalmas torzszülött újra előmerte dugni a képét a Nagyúr mellett, kevés választott el attól, hogy ráküldjem a gyilkos átkot… vagy valami sokkal keservesebb rontást. De megint adnom kellett a szerepemet… megint el kellett hitetnem a Nagyúrral, hogy hűséges szolgája vagyok. Másodszorra is sikerült, s miután Potter megölte őt, végre beteljesült a bosszú… Apropó Potter… az az önelégült kis kölyök sokszor gyűlöletre lobbantotta a szívemet… az arca, a szemüvege, a talárja, a tehetsége, a beszéde… mind az apjára emlékeztetettek engem, és a múltra. Arra, hogy Lily nem engem, hanem azt a szószátyárt választotta. A kéjes örömön kívül, ezért vagyok olyan Potterrel, amilyen vagyok. Viszont ez sem egyszerű, ahogyan az egész életem sem volt az… Potter nem csak az apjára emlékeztet, hanem az anyjára is. A szemei pont olyanok, mint az övéi voltak. S ezért nem bántottam őt sohasem. Ha ő nem is tudja, mindig védelmeztem őt. Védelmeztem, segítettem riválisom gyermekét, de csak az anyja kedvéért… csakis Lily kedvéért, akit - ha ezt az átlagember nem is feltételezné rólam-, szeretek… s örökre szeretni fogok.
Végig húzom mutató ujjamat a padba vésett L betűn, majd rövid gondolkodás után hirtelen előkapom pálcámat, és egy egyszerű bűbájjal eltüntetem az emléket a padról… senki… senki nem tudhatja meg, hogy mit éreztem és érzek a lány iránt. Soha. Az ajtó felől futkározást és nevetést hallok… „Neveletlen elsősök.” – gondolom, és megfordulva a tanteremre nyíló bejárathoz lépek. Felrántva az ajtót megpillantok négy griffendéles gólyát, akik egy megbűvölt papírsárkányt kergetnek. - Elég legyen ebből! – csattanok fel, majd egy intésre a papírsárkány a földre hull, és galacsinná nyomorodva felperzselődik. – Tilos a folyosókon rohangálni! Ezért levonok négy pontot a Griffendéltől. Örömmel nyugtázom, hogy a diákok jókedve lelankadni látszik, és elégedetten lépdelek vissza a tanterembe. Nemsokára órám lesz az hatodikosokkal, akiket szeretnék illően köszönteni… Mondjuk egy szintfelméréssel. Köztük lesz Potter is… most majd meglátjuk, hogy hogyan forog az esze annak a kis feltűnési viszketegséggel megátkozott semmirekellőnek. Majd meglátjuk, Potter.
|
|